green design, eco design, sustainable design, Anne Rolland, Adaptive reuse, Paris apartment, hidden room, 17th Century townhouse Paris, open plan apartment, plywood

For centuries, the abandoned ground floor space was used as a corridor connecting a large apartment to the grounds’ gardens. Faced with the disused, crumbling structure, Holland decided to turn the forgotten space into a modern open-plan studio apartment. Removing existing walls built throughout the years to reveal the original limestone masonry, the open space was divided into a semi-private sleeping chamber and a welcoming living room.

Related: Fashion designer’s stylish tiny apartment in Paris has its own vertical herb garden

green design, eco design, sustainable design, Anne Rolland, Adaptive reuse, Paris apartment, hidden room, 17th Century townhouse Paris, open plan apartment, plywood

A custom storage system, made from sustainable birch-plywood, functions both as furniture and storage, as well as a divider. The slightly raised sleeping area is accessible up pine steps, while the living space and kitchen remain on the “ground.” New patterned tiles were laid on the floor to evoke Parisian bars of the past, while modern veneers anchor the present.

green design, eco design, sustainable design, Anne Rolland, Adaptive reuse, Paris apartment, hidden room, 17th Century townhouse Paris, open plan apartment, plywood

An added bonus to the unique space is a lower antechamber, accessible through a mechanical trapdoor. Wooden stairs lead down to the stone room that once held animal feces and garbage from the property’s farmers of centuries past. Rolland connected the subterranean space to the rest of the spacewith a skylight in the floor of the apartment.

+ Anne Rolland

Via Dezeen