Govaert & Vanhoutte Architects, green renovation, farmhouse, Belgium, timber, green extension, cast concrete, green architecture, gabled roof, open-plan layout, green extension, wooden structure

The architects gutted two brick buildings, a former watch house and a jail, to create wooden extensions that stretch the gabled line of existing structures and adding large metal-framed openings to the facades. An underground passageway connects these volumes. The extension houses a new swimming pool and a large, open-plan living room on the ground floor, with four bedroom suites located on the upper floor.

Related: Historic Belgian Windmill Transformed into a Modern Retreat

Govaert & Vanhoutte Architects, green renovation, farmhouse, Belgium, timber, green extension, cast concrete, green architecture, gabled roof, open-plan layout, green extension, wooden structure

The newly formed U-shaped plan, framed by the original structure and the timber-clad extension, cradles a private courtyard visible from the reading room, offices and living spaces. Cast concrete and timber dominate the renovation project, combining a modern aesthetics with rustic charm. We’d certainly stay there if we could.

+ Govaert & Vanhoutte Architects

Via Dezeen

Photos by Tim Van de Velde