3XN, Architecture, Mälardalen University (MDH), new university building, Daylighting, social interaction, sweden, Green renovation, competition winner

The new Mälardalen University building consists of a big but dynamic volume divided into smaller units. This decision not only makes the new building to adjust to the scale of the existing public bath, but it also ensures natural light in through different times of the day. The aesthetics of the new design will pay tribute to Scandinavian functionalist architecture through a clean geometry, homogenous surfaces and a practical design.

Related: 3XN Chosen to Design the New Olympic Headquarters in Lausanne, Switzerland

The new building will measure about 200,000 sq ft and will shelter educational facilities and workplaces for 4,000 students and 350 University employees. The architects aim to create an open and inspiring learning environment that encourages interaction between the students and staff. To this end, they envision a central atrium, auditoriums and open study areas that create good visual connections between floors allowing students from all programmes to meet and mix.

+ 3XN

Photos by 3XN