Brentford Lock West by Duggan Morris, Brentford Lock West, Duggan Morris, RIBA, RIBA awards, 2015 RIBA awards, WWF-UK Headquarters Living Planet Centre by Hopkins Architects, Hopkins Architects, Dundon Passivhaus by Prewett Bizley Architects, Prewett Bizley Architects, The Foundry by Architecture 00, The Foundry, Architecture 00, The Whitworth Extension by MUMA, MUMA, Ashmount Primary School by Penoyre & Prasad, Ashmount Primary School, Penoyre & Prasad, Heart of the Campus Sheffield Hallam University, ground source heat pumps

The Foundry by Architecture 00

Architecture 00 repurposed a former shoe-polish factory into the Foundry, an office facility that houses various charities in London. Built on a former brownfield in Vauxhall, this adaptive reuse project sports a zigzagging and glazed facade that allows generous amounts of natural light into the building. The architects retained many of the architectural elements of the former factory building, a strategy that not only preserved the area’s traditional character, but also had cost-effective and environmentally friendly benefits.

Brentford Lock West by Duggan Morris, Brentford Lock West, Duggan Morris, RIBA, RIBA awards, 2015 RIBA awards, WWF-UK Headquarters Living Planet Centre by Hopkins Architects, Hopkins Architects, Dundon Passivhaus by Prewett Bizley Architects, Prewett Bizley Architects, The Foundry by Architecture 00, The Foundry, Architecture 00, The Whitworth Extension by MUMA, MUMA, Ashmount Primary School by Penoyre & Prasad, Ashmount Primary School, Penoyre & Prasad, Heart of the Campus Sheffield Hallam University, ground source heat pumps

NEO Bankside by Rogers Stirk Harbour + Partners

NEO Bankside is a mixed-use development that overlooks enviable views of the adjacent River Thames and is a short stone’s throw from the Tate Modern, one of the most visited museums in the world. Designed by Rogers Stirk Harbour + Partners, the 217-unit complex comprises four hexagonal residential blocks. The structures are supported by external bracing system that remove the need for interior load-bearing walls and allow the architects to maximize natural light and views.

Brentford Lock West by Duggan Morris, Brentford Lock West, Duggan Morris, RIBA, RIBA awards, 2015 RIBA awards, WWF-UK Headquarters Living Planet Centre by Hopkins Architects, Hopkins Architects, Dundon Passivhaus by Prewett Bizley Architects, Prewett Bizley Architects, The Foundry by Architecture 00, The Foundry, Architecture 00, The Whitworth Extension by MUMA, MUMA, Ashmount Primary School by Penoyre & Prasad, Ashmount Primary School, Penoyre & Prasad, Heart of the Campus Sheffield Hallam University, ground source heat pumps

Ashmount Primary School by Penoyre & Prasad

North London’s Ashmount Primary School is a zero-carbon school designed by Penoyre & Prasad. Built as part of a carbon-negative development, the school won a BREEAM Award for Highest Scoring Project in the Education Sector. The building minimizes energy consumption and is powered with renewable energy and a gas-fired CHP plant.

Brentford Lock West by Duggan Morris, Brentford Lock West, Duggan Morris, RIBA, RIBA awards, 2015 RIBA awards, WWF-UK Headquarters Living Planet Centre by Hopkins Architects, Hopkins Architects, Dundon Passivhaus by Prewett Bizley Architects, Prewett Bizley Architects, The Foundry by Architecture 00, The Foundry, Architecture 00, The Whitworth Extension by MUMA, MUMA, Ashmount Primary School by Penoyre & Prasad, Ashmount Primary School, Penoyre & Prasad, Heart of the Campus Sheffield Hallam University, ground source heat pumps

WWF-UK Headquarters Living Planet Centre by Hopkins Architects

The WWF-UK’s Living Planet Centre is possibly the most eco-friendly and energy-efficient building out of all the 2015 RIBA award winners. Designed by Hopkins Architects, the BREEAM “Outstanding” building minimizes its environmental impact and educates the public on its many sustainable features. The solar-powered project was built on a former brownfield and its design includes passive solar principles, recycled construction materials, energy-efficient appliances, rainwater catchment systems, and easy access to public transit.

Brentford Lock West by Duggan Morris, Brentford Lock West, Duggan Morris, RIBA, RIBA awards, 2015 RIBA awards, WWF-UK Headquarters Living Planet Centre by Hopkins Architects, Hopkins Architects, Dundon Passivhaus by Prewett Bizley Architects, Prewett Bizley Architects, The Foundry by Architecture 00, The Foundry, Architecture 00, The Whitworth Extension by MUMA, MUMA, Ashmount Primary School by Penoyre & Prasad, Ashmount Primary School, Penoyre & Prasad, Heart of the Campus Sheffield Hallam University, ground source heat pumps

The Whitworth Extension by MUMA

Architecture studio MUMA’s recent renovation of Manchester’s Whitworth Gallery is not your typical art gallery expansion project. The glass and brick extensions impressively reduce the overall carbon footprint by 10% while increasing the building footprint by over a third. The energy-efficient building uses the landscape and passive solar principles to reduce reliance on air conditioning and heating. Ground source heat pumps and natural ventilation are used to heat and cool the building.

Brentford Lock West by Duggan Morris, Brentford Lock West, Duggan Morris, RIBA, RIBA awards, 2015 RIBA awards, WWF-UK Headquarters Living Planet Centre by Hopkins Architects, Hopkins Architects, Dundon Passivhaus by Prewett Bizley Architects, Prewett Bizley Architects, The Foundry by Architecture 00, The Foundry, Architecture 00, The Whitworth Extension by MUMA, MUMA, Ashmount Primary School by Penoyre & Prasad, Ashmount Primary School, Penoyre & Prasad, Heart of the Campus Sheffield Hallam University, ground source heat pumps

Dundon Passivhaus by Prewett Bizley Architects

Prewett Bizley Architects’ Dundon Passivhaus is a low-energy home nestled at the bottom of a hillside in Somerset. Built to Passivhaus standards, the timber-framed structure features airtight and high-quality insulation that helps maintain steady temperate indoor temperatures year-round. A mechanical heat recovery ventilation system supplies the interior with fresh air in the colder months.

Brentford Lock West by Duggan Morris, Brentford Lock West, Duggan Morris, RIBA, RIBA awards, 2015 RIBA awards, WWF-UK Headquarters Living Planet Centre by Hopkins Architects, Hopkins Architects, Dundon Passivhaus by Prewett Bizley Architects, Prewett Bizley Architects, The Foundry by Architecture 00, The Foundry, Architecture 00, The Whitworth Extension by MUMA, MUMA, Ashmount Primary School by Penoyre & Prasad, Ashmount Primary School, Penoyre & Prasad, Heart of the Campus Sheffield Hallam University, ground source heat pumps

Brentford Lock West by Duggan Morris

Duggan Morris’ Brentford Lock West is a new residential development on the banks of the Grand Union Canal. Developed for the ISIS Waterside Regeneration project, the 45 energy-efficient residential units are clad in brick and sculpted with jagged rooflines in reference to the area’s industrial character. The project won a biodiversity award for its landscape design—irrigated by harvested rainwater—that not only increases the site’s ecological value, but also remediates the brownfield soil. Solar energy powers the buildings, which are heated from communal gas boilers and retain the heat using high performance insulation and windows.

Brentford Lock West by Duggan Morris, Brentford Lock West, Duggan Morris, RIBA, RIBA awards, 2015 RIBA awards, WWF-UK Headquarters Living Planet Centre by Hopkins Architects, Hopkins Architects, Dundon Passivhaus by Prewett Bizley Architects, Prewett Bizley Architects, The Foundry by Architecture 00, The Foundry, Architecture 00, The Whitworth Extension by MUMA, MUMA, Ashmount Primary School by Penoyre & Prasad, Ashmount Primary School, Penoyre & Prasad, Heart of the Campus Sheffield Hallam University, ground source heat pumps

Sheffield Hallam University’s Heart of the Campus by HLM Architects

Sheffield Hallam University’s Heart of the Campus is a three-story tall energy-efficient building designed by HLM Architects in Yorkshire. Filled with natural light, the building was designed to ‘bring the outdoors in’ and, in the process, reduces its need for artificial lighting, heating, and cooling. The building is heated entirely by ground source heat pumps, powered by solar energy, and equipped with rainwater harvesting systems.

+ Royal Institute of British Architects