DKO, Melbourne, heritage building, green renovation, 3 Waterloo St, listed building, brick facade, cross ventilation, metal facade, natural light, floating architecture, floating building

The new addition contrasts the original house to some extent. It is placed 1.3 meters (4 feet) behind the brick facade on the north side of the property, establishing a “shadow line” between the first and second level. The second level and deck are extruded out to the edge, creating a recess that inherently emphasizes the distinction between the existing structure and the addition. This slight separation harmonizes the two structures.

DKO, Melbourne, heritage building, green renovation, 3 Waterloo St, listed building, brick facade, cross ventilation, metal facade, natural light, floating architecture, floating building

Related: Pre-war Queensland bungalow gets a modern makeover and a cottage-like extension

The pixelated perforations in the black metal facade provides privacy for the occupants and references the brick patterns below. The screens open to provide cross ventilation and allow natural light into the space.
“We always kept in mind the culture of the area, and really wanted to be sensitive and careful to respect it, and by this we are giving a bit of history back to the site,” said the architects.

+ DKO

Photos by Gabriel Saunders