green design, eco design, sustainable design , ellevuelle architetti, Italian countryside, vineyard home, brick home, glass walls

The director of the adjacent winery, his wife, two sons and elderly mother sought a new build to comfortably live near the vineyard without overshadowing it. The architects built the home’s thick stone walls as a way to visually reduce the impact of the house on the landscape, doubling as a privacy shield. In order to create further privacy for the client’s mother, the single volume home was divided into two sections, each facing their own private portion of the yard and garden on either side. Glass walls open each unit up to the outside, with sliding doors that can extend the interior to the exterior. Framed in rusted Cor-ten steel, the windows treat each view like an en plein air painting.

Related: Raw and Elegant Casa Y is an Energy-Efficient Home Near Turin

green design, eco design, sustainable design , ellevuelle architetti, Italian countryside, vineyard home, brick home, glass walls

The architect’s design was meant to accentuate the natural features of the landscape. Wooden sunshades naturally filter sunlight, to help control temperature comfort, as well as limit the need for artificial lighting. Because of the ample sun in the region, the roof will be used for solar panels, as well as naturally heating water for the family’s use. The stone façade also helps to insulate the interior to further cut down on energy consumption.

The Esse house unifies two units that were designed to enjoy the beautiful landscape of the family’s vineyard.

+ ellevuelle architetti

Via Architizer