Latteria Sociale Valtellina, cooperative dairy, green renovation, Alpine dairy, Alpine architecture, Italy, Piuarch, malga structure, green architecture, accessible spaces

The Latteria Sociale Valtellina S.C.A. cooperative dairy, located in the Alpine province of Sondrio in northern Italy, will receive a modern makeover rooted in the cultural and historical context of the region. The winning project reinterprets the “malga”- a traditional, single-story Alpine structure with a low profile. This typology usually includes auxiliary spaces like sales outlets, showrooms and work areas.

Latteria Sociale Valtellina, cooperative dairy, green renovation, Alpine dairy, Alpine architecture, Italy, Piuarch, malga structure, green architecture, accessible spaces

Related: ‘Kinetic’ rooftop garden uses pallets and plants to create the illusion of movement

The new space were redesigned according to Design for All principles, which relates to designing universally accessible spaces that can be used by different types of users. The structure will house reception areas arranged along the perimeter and will be complemented with an outlet, cafe, restaurant and museum area. Mixed functions encourage interaction and socialization.

Latteria Sociale Valtellina, cooperative dairy, green renovation, Alpine dairy, Alpine architecture, Italy, Piuarch, malga structure, green architecture, accessible spaces

Related: EXPO 2015 ENEL Pavilion is a virtual LED forest that visualizes the smart energy grid

The architects chose raw, locally sourced materials that fit the authentic “malga” typology. Sheet metal will be used for the roof, the exterior walls will be built from local stone, while the beams will be made from laminated wood.

+ Piuarch