What can you make out of 900 meters of split bamboo, 600 meters of black rope and 300 meters of damaged bicycle tires collected from the local stores? The Favelous team made a pop-up restaurant in Amsterdam called Favelous 963! Located at Mediamatic Fabrique, a gallery and project space in the east of the city, the pop-up is is part of the Freezing Favela project—a temporary ‘city’ open to a variety of projects with a DIY attitude. The initiative is located in a vacant building that was formerly used for the production of train wagons. The space was reactivated by designers, artists, cooks and other makers began who wanted to organize workshops and other social events for the local community.

The article above was submitted to us by an Inhabitat reader. Want to see your story on Inhabitat? Send us a tip by following this link. Remember to follow our instructions carefully to boost your chances of being chosen for publishing!


Favelous restaurant, amsterdam, amsterdam art, amsterdam architecture, Mediamatic

Favelous 963 is an initiative by an interdisciplinary and multinational group of people with the aim to create a platform for the food related events of the Freezing Favela. Focus was given to the creation of a flexible space which takes advantage of what is already there and stimulate connections to the adjacent projects and the exterior space. Another design objective was to build a lightweight structure out of natural and second-hand materials which can be easily assembled.

The group came up with the idea of making an organic structure which creates a feeling of enclosure while enabling the view and the access to the surrounding area. In the search of renewable materials, bamboo was chosen for its comparable strength and flexibility.

Space continuity, view variation, exposure and enclosure are the main architectural aspects being investigated during the design process, by architect Ifigeneia Dilaveraki. Bamboo elements interlace in different directions and densities in order to address those aspects and correspond to structural and daylight requirements. The design was finalized in collaboration with interior architect Elena Goray and architect Christoph Tönges (CONBAM) who guided the construction process.

During the day, the structure is not really distinguishable, but once the evening comes, the installation is illuminated and its presence becomes stronger. The space becomes cosy and private.

In the interior space, an elevated wheel platform was extended by using wood pallets, collected from the local food bank and a demolished barn, in order to create a sitting area with a view to the canal. Second-hand furniture was used for the dining space.
Chefs Andrea Sossi and Robert Bochove run the restaurant by serving affordable, healthy and seasonable food.

+ Ifigeneia Dilaveraki