- Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building - http://inhabitat.com -

A-Lab Completes Stacked Energy-Efficient Statoil Headquarters in Norway

Posted By Bridgette Meinhold On April 11, 2013 @ 5:27 pm In Architecture,carousel showcase,gallery,Prefab Housing,Sustainable Building | No Comments

Statoil Offices, A-Lab, eco office, prefab office, high performance facade, energy efficient design, norway

Back in 2009, A-Lab won a competition against 40 other entries to design Statoil’s new offices [5]. Located in a park-like setting in Fornebu, Bærum, Norway, the office is composed of five rectangular volumes stacked on top of each other. Parts of the volumes cantilever out over the grounds, but the building has a small overall footprint that maximizes the surrounding park space. Each volume is 3 stories high, approximately 140 meters long and 23 meters wide and the building was largely prefabricated off-site to reduce overall construction time. At the center of the stacked volumes is a large airy, light-filled room topped with a glass atrium that serves as the circulation center and meeting space.

Statoil Offices, A-Lab, eco office, prefab office, high performance facade, energy efficient design, norway [6]

The envelope is key to the building’s overall energy efficiency – it carefully balances energy loss against solar heat gain and daylighting [7]. The long ends are clad in powder coated aluminum that acts as a rain screen, while the gable ends feature grey solar shading glass from the bottom to the top of the volume. Heat is provided via a remote centralized heat source, and 85% of that heat is then recycled. Overall the building achieves an energy class B rating and it has a calculated energy use of 103 kWh/m2. A-Lab’s Statoil office [8] was recently the winner of the WAN 2012 Award for Best Office Building [9].

+ A-Lab [10]

Via Dezeen [11]

Images ©Luis Fonseca, Trond Jõlson and A-Lab


Article printed from Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building: http://inhabitat.com

URL to article: http://inhabitat.com/a-lab-completes-stacked-energy-efficient-statoil-headquarters-in-norway/

URLs in this post:

[1]

: http://inhabitat.com/a-lab-completes-stacked-energy-efficient-statoil-headquarters-in-norway/statoil-offices-a-lab-lead-4/?extend=1

[2]  : http://inhabitat.com/a-lab-completes-stacked-energy-efficient-statoil-headquarters-in-norway/statoil-offices-a-lab-lead-3/?extend=1

[3] Statoil: http://www.statoil.com/en/Pages/default.aspx

[4] A-Lab: http://a-lab.no

[5] Statoil Headquarters: http://inhabitat.com/statoilhydro-office-by-a-lab/

[6] Image: http://inhabitat.com/a-lab-completes-stacked-energy-efficient-statoil-headquarters-in-norway/statoil-offices-a-lab-9/

[7] daylighting: http://inhabitat.com/daylighting/

[8] A-Lab’s Statoil office: http://a-lab.no/project/statoil/

[9] WAN 2012 Award for Best Office Building: http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=21210

[10] + A-Lab: http://a-lab.no/

[11] Dezeen: http://www.dezeen.com/2013/04/10/statoil-regional-and-international-offices-by-a-lab/

Copyright © 2011 Inhabitat Local - New York. All rights reserved.