This modern apartment building in Mombasa, Kenya is wrapped with a lacy structural skin that allows natural light to filter inside. Urko Sánchez Architects wrapped the building in two layers: the first acts as a barrier against excessive heat and sunlight. The second layer, comprised of handcrafted wood-lattice shutters, further manages light and provides privacy.

Tudor apartments, Urko Sánchez Architects, green facade, natural ventilation, Kenya, green architecture, minimize heat gain, terraces, green patio, panoramic views, natural light

Tudor apartments, Urko Sánchez Architects, green facade, natural ventilation, Kenya, green architecture, minimize heat gain, terraces, green patio, panoramic views, natural light

The building occupies a narrow, sloping lot located on the waterfront of Tudor Creek, Mombasa. This privileged location offers stunning breathtaking panoramic views on the creek. In order to ensure optimal privacy, the architects designed a two-layer shell that provides natural ventilation and prevents heat gain. The facade is inspired by traditional Swahili design and redirects the tendency of local people to put bars on their windows.

Tudor apartments, Urko Sánchez Architects, green facade, natural ventilation, Kenya, green architecture, minimize heat gain, terraces, green patio, panoramic views, natural light

Related: Lace-like screen inspired by Portuguese tiles cover the rear facade of the charming Restelo House in Lisbon

Vegetation is integrated in the patios and on the terraces, offering freshness and greenery. The patios allow natural ventilation via permeable wood lattices facing the water. They are accessible via lateral stairs that descend towards the creek, passing by an integrated gym at the bottom, and arriving to an infinity pool.

Tudor apartments, Urko Sánchez Architects, green facade, natural ventilation, Kenya, green architecture, minimize heat gain, terraces, green patio, panoramic views, natural light

Related: Ofis’ Colorful Lace Apartment Complex is Wrapped in a Sun-Shading Facade

“The skin was rendered entirely structural thanks to the engineering team,” said the architects. “A novelty to Kenya, such structural skin was possible thanks to local and international engineers working hand by hand, and to the steel workers on-site who managed, by dedication and care, flawless bar bending work without access to any technology,” they added.

+ Urko Sánchez Architects

Via World Architecture News

Photos by Javier Callejas

Tudor apartments, Urko Sánchez Architects, green facade, natural ventilation, Kenya, green architecture, minimize heat gain, terraces, green patio, panoramic views, natural light

Tudor apartments, Urko Sánchez Architects, green facade, natural ventilation, Kenya, green architecture, minimize heat gain, terraces, green patio, panoramic views, natural light

Tudor apartments, Urko Sánchez Architects, green facade, natural ventilation, Kenya, green architecture, minimize heat gain, terraces, green patio, panoramic views, natural light

Tudor apartments, Urko Sánchez Architects, green facade, natural ventilation, Kenya, green architecture, minimize heat gain, terraces, green patio, panoramic views, natural light

Tudor apartments, Urko Sánchez Architects, green facade, natural ventilation, Kenya, green architecture, minimize heat gain, terraces, green patio, panoramic views, natural light