A curtain of lush greenery flows along the main hallway of this gorgeous residence in Vietnam. MIA Design Studio designed the Drawer House for a family of nature lovers looking for a home that would integrate nature with the interior, all while providing privacy. The architects came up with a solution which protects the residents from noise, maintains privacy, and creates a harmonious environment dominated by greenery.


MIA Design Studio, Drawer House, living wall, green wall, Vietnam, courtyard, natural light, natural ventilation, green architecture

The main concept behind the design of the Drawer House is rooted in the need for individual privacy and direct contact with nature. In order to reconcile all the requirements, the design team created a layout that divides all the functional spaces into “drawers” separated by courtyards. These patches of greenery, conceived as “drawers of landscape”, are connected by an elongated hallway running the entire length of the building and lined with a layer of Bridal Veil Creepers.

MIA Design Studio, Drawer House, living wall, green wall, Vietnam, courtyard, natural light, natural ventilation, green architecture

Related: Solar-powered Elevate Structure is wrapped in a living, breathing wall of green

In-between gardens offer privacy while creating a smooth transition to the next space. By opening and closing parts of the partitions, users can ensure better natural ventilation which helps cool down the entire residence. The presence of natural light, breeze and greenery maximize the connection between interior and exterior spaces while preserving privacy for each individual room.

+ MIA Design Studio

Via Archdaily

Photos by Hirouyki Oki