Yangzhou Zhongshuge bookshop, bookstore design, Zhongshuge bookshop, XL-Muse, shelving, green interior, retail space, wooden interior

The architects referenced the store’s waterside location by introducing a black, reflective floor that mimics the effect of water and augments the presence of books in the interior. The space features a main reading room with sculptural, white pillars and arched shelving, a pavilion-like kid’s area, and a lobby. The kid’s space features a merry-go-round, roller coaster, hot air balloons and pirate ships to give children a happy reading experience as if playing in the playground. The wooden shelving is painted in vibrant colors, while the ceiling resembles a starry sky.

Yangzhou Zhongshuge bookshop, bookstore design, Zhongshuge bookshop, XL-Muse, shelving, green interior, retail space, wooden interior

Related: London’s only floating bookshop finally has a permanent home

“In the past, guided by water, many literati and poets visited and gathered here,” said the architects. “[The bridges] used to be the guiding factor of culture and commerce, and they represent that the bookstore is the bond between humans and books at the same time.”

+ XL-Muse

Via Dezeen

Photos by Shao Feng