MX_SI studio, wooden facade, Mänttä museum, locally sourced materials, spanish architects, wood, natural materials, green architecture, Finland, finnish architecture

The narrow long building is located on a piece of land parallel to the axis between the existing house, the garden and the adjacent lake. The positioning of the new building frames a new plaza, while its curving roofline provides pleasant views from the manor. The façade is made from locally-sourced spruce laminated to form a structural framework surrounded by vertical mullions. Strips of twisted spruce are placed in between them to create a texture along the entire length of each façade.

Related: Beautiful Wooden Addition Strikes Contrast With an Old Brick House in Belgium

The consistent treatment of the façades is interrupted by various openings and incisions. This creates a more segmented composition that blends more naturally into the surrounding forested park. By alternating larger glass surfaces and long segments of the wooden structure, the architects managed to create a dynamic building that is, nevertheless, based on repetition of elements.

+ MX_SI

Via Dezeen

Images by Pedro Pegenaute