Ceramic House in Shanghai, adaptive reuse in Shanghai, Wuwei Creative Industry Park in Shanghai, Ceramic House by Archi-Union Architects,

Located within the Wuwei Creative Industry Park, the adaptive reuse Ceramic House is but one of many buildings that have been converted on the former factory grounds. Archi-Union Architects gutted the interior, added large glazed openings to bring in natural light, and expanded the building’s footprint with a new upper floor. The original concrete and brick, however, are preserved and visible both inside and out. The renovated building houses an exhibition space, a reception area, office, and a patio.

Ceramic House in Shanghai, adaptive reuse in Shanghai, Wuwei Creative Industry Park in Shanghai, Ceramic House by Archi-Union Architects,

Related: Twisted roof elegantly connects the facades of Archi-Union’s Songjiang Art Campus

“In the face of the ground situation there were a few old buildings and a big tree,” said Archi-Union, according to Dezeen. “We hope they can become a representation of the memory, jointly retained as part of a new building, rather than simply being roughly removed and replaced by a new object.” The added extension is wrapped with a slatted red cedar screen that gives the second story the illusion of lightness and allows natural light to pass through. Though the interior has been thoroughly revamped with a contemporary feel, the interior materials palette of grey brick and pre-weathered steel complement the industrial character of the original factory.

+ Archi-Union Architects

Via Dezeen

Images via Archi-Union Architects