Gallery: Abandoned Warehouse in Chicago Undergoes Green Renovation To B...

 
The designers attempted to minimise waste during construction.

The warehouse, which dates back to 1908, is a cavernous space that needed a huge amount of work; all windows and some exterior walls were removed while the rest were insulated. The designers attempted to minimize waste during construction, so bricks demolished from the exterior wall were reused inside.

The green roof system uses several water-saving systems including rainwater harvesting, which is used in the summer for irrigation in the summer. The building also features dual-flush the low-flow toilets. The roof itself was constructed of a combination of white TPO roof membrane and skylight, just some of the efficiency systems used throughout the building which are expected to bring annual energy savings of around 51 percent. Maintaining this commitment to sustainability, the design also incorporated natural ventilation within the building and thermal controllability via ceiling fans for open office areas.

+ Walsh Construction

+ SCB Architects

Images © James Steinkamp, Steinkamp Photography

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >