Galicia wine cellar house, wine cellar, Spain, green renovation, drystone walls, renovated wine cellar, Cubus Arquitectura, skylights, courtyard, natural light, cross ventilation

The house is located in the Ribeira Sacra wine region in Spain. It comprises two volumes which remained intact. Named A’Bodega, the building was built with traditional drystone walls, without mortar, and features a double height space originally used as a haystack. This space now houses two bedroom suites, while the larger single-story volume, previously used to house animals and the cellar, now functions as a split-level living space with the third bedroom in one corner and two corner courtyards.

Related: Two-faced Austrian house hides a surprising subterranean wine cellar

Galicia wine cellar house, wine cellar, Spain, green renovation, drystone walls, renovated wine cellar, Cubus Arquitectura, skylights, courtyard, natural light, cross ventilation

Partially buried on the windowless road-facing side, both volumes have the east facade exposed to the landscape. To compensate for the lack of side openings, the house features two large skylights that bring natural lighting into the interior.

Galicia wine cellar house, wine cellar, Spain, green renovation, drystone walls, renovated wine cellar, Cubus Arquitectura, skylights, courtyard, natural light, cross ventilation

“By emptying the corners, patios are created that offer diagonal views, interior lighting, and cross ventilation,” said the architect. “This strategy defines not windows but voids on the facades, giving an appearance of a tectonic house without windows, but establishing an [sic] continuous relationship with the landscape between inside and outside.”

Galicia wine cellar house, wine cellar, Spain, green renovation, drystone walls, renovated wine cellar, Cubus Arquitectura, skylights, courtyard, natural light, cross ventilation

The architects used slate recycled from an old nearby house to construct the new roof, while the interior is dominated by wood, with modern white cabinets, chairs and fittings and traditional ceramics and a large kitchen table.

+ Cubus Arquitectura

Via Dezeen

Photography is by AdriĆ  Goula