Lucy Wang

Airy Thatched Vietnamese Coffee Shop is Made From Salvaged Wood and Local Materials

by , 06/26/14



nha trang, vietnam, coffee shop, salvaged materials, salvaged wood, a21 studio, scrap wood, recycled materials, salvaged ring, sustainable building, tenon, mortise, natural ventilation, solar heat gain, interior courtyard

Built along the side of a highway, the Salvaged Ring coffee shop features a curved thatch roof that connects the roadway with the riverbank. The sloped roof helps soften the appearance of the building in the landscape and creates a visual connection between the different elevations. Within the airy structure, a collection of tables and chairs ring around a teardrop-shaped garden located at the center of building.

Related: Gorgeous Eco-Friendly Villa in Bali Built Using Only Local Materials and Labor

To ensure that no new trees would be cut down during construction, the architects maximized the use of the available scrap wood. Smaller pieces of the wood, for instance, were used as louvers to mitigate solar heat gain or used to create decorative patterns on the walls. Openings throughout the building provide natural ventilation and create an interesting play of light and shadow. The architects fitted the locally sourced building material together with traditional mortise and tenon techniques.

+ a21 studio

Via ArchDaily

Images via a21 studio

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home