MenoMenoPiu Architects, Paolo Venturella, Alvar Aalto University Campus, Helsinki architecture, Finnish architecture, Alvar Aalto University, architectural competition, energy-efficient campus, sustainable university campus, italian architects, wind power harvesting, rainwater harvesting, wind turbines

The four sides of the courtyard unfold along the axis of the main road and create an urban square that is shared by students and other inhabitants of the city. The courtyard frames the view of the main Alvar Aalto building and establishes the main entrance into the complex. Different levels and heights create a diverse landscape that augments the project’s concept of overlapping functions. This approach creates a fluid space that combines pedestrian and bicycle traffic and condenses and relaxes the effects of volumes and materiality.

MenoMenoPiu Architects, Paolo Venturella, Alvar Aalto University Campus, Helsinki architecture, Finnish architecture, Alvar Aalto University, architectural competition, energy-efficient campus, sustainable university campus, italian architects, wind power harvesting, rainwater harvesting, wind turbines

The perforated envelope varies in transparency to provide different areas with optimal daylighting – the glazed surfaces are concentrated on the south-west façade to accumulate heat during the day. The roofs have different heights and can be used as summer terraces and outdoor exhibition areas. Wind turbines are placed on the highest roof to harvest energy to meet the demands of the new building. The architects also incorporated high-performance materials, natural ventilation, controlled humidity, and geothermal energy to offset the building’s carbon footprint and make it energy-efficient.

+ MenoMenoPiu Architects

+ Paolo Venturella Architecture

+ Aalto University