- Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building - http://inhabitat.com -

Álvaro Siza’s Renovated Carlos Ramos Pavilion is a Contemplative Studio for Architecture Students

Posted By Helen Morgan On November 4, 2011 @ 1:42 pm In Architecture,Green renovation | No Comments

alvaro siza, carlos ramos pavilion, portuguese architechture, porto design, architecture faculty porto, serpentine pavilion, architecture studio design, nelson garrido

The restored two-storey building began its life as an architecture school in the Portuguese port town. The buildings are now arranged with a shared courtyard in the center and large windows overlooking the space. The Portuguese architect designed the structure so that every room would have diagonal views of the Douro River [1] and beyond.

The design is kept simple and minimal – it focuses on enhancing space with elevated walls and creating quiet areas for studying. Siza paid specific attention to details to hone in on this approach – seats are built into a curved balcony on the first floor to provide a site for inspiration and contemplation.

+ Álvaro Siza [2]

Images courtesy of Nelson Garrido [3]

Article printed from Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building: http://inhabitat.com

URL to article: http://inhabitat.com/alvaro-sizas-renovated-carlos-ramos-pavilion-is-a-contemplative-studio-for-architecture-students/

URLs in this post:

[1] Douro River: http://en.wikipedia.org/wiki/Douro

[2] + Álvaro Siza: http://alvarosizavieira.com

[3] Nelson Garrido: http://www.ngphoto.com.pt

Copyright © 2011 Inhabitat Local - New York. All rights reserved.