Andrew Michler

Andrew Maynard Unveils Beautiful Redesigned Warehouse Home

by , 10/22/10

natural lighting, Andrew Maynard Architects, green retrofit, warehouse retrofit, pop top, Green building Australia

The Butler House, recently completed by Andrew Maynard Architects is a remodel of a warehouse loft occupied by a family with two children. Noise, a lack of light and thermal discomfort drove the new design to incorporate a bold series of adaptive changes that resulted in a rethought roof and a series of design details that function as nicely as they look. The reclaimed space’s unique character is a collaboration with its drastically improved livability.

natural lighting, Andrew Maynard Architects, green retrofit, warehouse retrofit, pop top, Green building Australia

After assessing the couple’s need for a quieter, light filled space the decision was to literally remove the roof of the reclaimed warehouse and provide access to the outdoors on top. The roof truss collar ties became a floor for a new shed building and a walkout. A skylight in the ceiling strong enough to amble on also becomes the terrace floor. A rack of large adjustable blinds not only controls the natural light cascading down outside but continues inside to absorb the ambient sounds bouncing off the cement brick walls. The popped top also provides much needed natural ventilation.

An upper play room and sleeping area utilizes a stack of large sliding doors so it can open up to let light through or be closed for privacy. Much of the rest of the space is kept intact, open and communal.

+ Andrew Maynard Architects

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


2 Comments

  1. Minimal Retrofit Retrea... November 5, 2010 at 9:41 am

    [...] Most of the existing barn was left intact. A swath of roof was removed and replaced by a length of skylight to compensate for the small windows. A soapstone woodstove delineates the living room, and a long counter and simple table makes a kitchen. The beam trusses were stripped of lower supports and structurally beefed up to support a platform laying across the cords. [...]

  2. Chelsea October 22, 2010 at 4:12 pm

    amazing. where is this located?

  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >