Nicolas Michelin et Associés, ANMA, marine hangars, green renovation, housing block, Bordeaux, France, Paris architects, natural light, natural ventilation, photovoltaic panels, solar energy, green architecture, green building

The buildings were arranged to run perpendicular to the port zone and provide equal views for residents. In order to further integrate the new complex with the site, the architects designed landscaped paths and pedestrian spaces that connect the new and existing buildings, and lead to the docks. Shed-like sloping roofs establish a visual continuity throughout the development.

A shared atrium-covered garden acts as a common space where residents can meet and relax. This space is naturally-ventilated and maintains stable temperatures thanks to the large openings located on the tympanums, and the thermal mass of the building walls. During winter, only the central part of the atrium is naturally ventilated. Natural light is captured and drawn inside through the south-facing portion of the roof, which features photovoltaic panels.

Related: Gigantic Airship Hangar Transformed Into Tropical Island Resort

The 1,500-square-meter roofed garden features various plant species and paths leading directly to the living units. The plants vary in size and get smaller towards the walls of the two buildings. This help maintain optimal temperature and humidity levels and enhance the interior comfort level all year round.

+ ANMA

Via Divisare

Photos by Cyrille Weiner