japanese architecture, Ant House, Japan, Shizuka Prefecture, mA-style architects, gable roofed structure, home within a home, monolithic architecture, metal clad architecture, contemporary home, plywood, larch plywood, natural light

Completed in 2012, the 713-square-foot Ant House design encapsulates the mA-style architects’ signature minimalist and playful style, which relies on ambiguous spaces and a restrained materials palette dominated by larch plywood. In contrast to the home’s cuboid exterior, the interior space is informed by a large gable-roofed structure that takes up the center of the home. This house-within-a-house concept serves as a fun and unexpected design feature and helped the architects divide the space to comfortably accommodate a family of five, without installing typical wall partitions.

Related: Sou Fujimoto’s House N Captures Sunlight and Fresh Air in a Series of Nested Boxes

The living room, bathroom, and storage space are located on the first level of the gable-roofed structure, and are encircled by additional communal areas like the kitchen and dining spaces. The Ant House’s second floor comprises the bedrooms, with the adult bedrooms separated from the children bedrooms by a large “free space” in the gable-roofed structure. Large cutouts on the gable-roofed structure allow views across all the spaces, creating a home that appears to forgo the traditional concept of rooms. Natural light pours into the plywood-clad interior through skylights and tall side windows.

+ mA-style architects

Via ArchDaily

Images via mA-style architects