Ana Lisa

Archaeolink Prehistory Park in Scotland Hides Beneath a Lush Green Mound

by , 11/18/11


Sustainable Building,green roof,Green Materials,green Interiors,Green Lighting,energy efficiency,Eco Travel,Daylighting,biomimicry,architecture,Landscape Architecture,double glazed facade,aberdeenshire,scotland,Edward Cullinan Architects,conical building,green roof museum

Rising like a hill, the land is actually “folded” over to form a sunken courtyard and entrances. The structure also features a double glazed facade providing lots of natural light to brighten the interiors. And thanks to its grass topped roof, the building requires little energy to heat or cool its interiors. Inside, the exposed concrete structure allows for the passage of heat between the building and an insulated underground heat space, while external shutters control the natural light coming in.

With exhibition galleries underneath its conical structure, the building was also designed as a platform from which visitors could view the surrounding local sites. Archaeolink’s building also boats a central auditorium with viewing rooms placed all around it.

+ Archaeolink Prehistory Park

+ Edward Cullinan Architects

Photo © Edward Cullinan Architects

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >