green design, eco design, sustainable design , Todd Saunders, Saunders Architects, Bergen Norway, cantilever house, Villa S, podium house
Building a home for himself meant that Saunders could tailor the designs to fit the desires and requests of his two children and his wife. The family sought to make the most use of outdoor space, so Saunders elevated the volumes so that the main living spaces lifted off of the ground level, creating covered outdoor areas. The children requested a swing set, so two swings hang below the house in a rock garden below one volume. The other cantilevers out over a grassy lawn, creating a rain-protected place to play outdoors.

Related: Traditional London house gets a whimsical, fox-shaped extension

The “podium” volumes contain the family’s storage space, and a family TV room, connected to upper spaces but a unique staircase designed by Saunders himself. The open living and dining area is sandwiched by the master bedroom at one end, and the children’s rooms at the other. Saunders’ daughter made the odd request that her room overlook the kitchen, so a window connecting her bedroom to the kitchen was installed.

The home is capped off with at tiny, private reading room, dedicated only to books, that is enjoyed by the entire family.

+ Saunders Architecture

Via Dezeen