Benthem Crouwel Architects, Den Haag Centraal station, Hague railway roof, diamond shaped roof, glass roof, architecture, amsterdam train station, train station design, architecture, green design, sustainable design,

The newly-opened 20,000 square-meter train station is covered by the operable glass roof, allowing optimal nature light to fill the interior terminals and walkways. Diamond-shaped glass panels, supported by eight slender columns, not only bring a special light to the station, but also add function to the design.

Related: Could this Glass ‘Photon Space’ House Make You Healthier and Happier?

Benthem Crouwel Architects, Den Haag Centraal station, Hague railway roof, diamond shaped roof, glass roof, architecture, amsterdam train station, train station design, architecture, green design, sustainable design,

According to the architects, the “lozenge-shaped panels” were chosen for their ability to play with light and shadow on sunny days. Additionally, the panels can be opened and closed, making the design quite functional, “The lozenges provide ventilation by opening automatically in warm weather, act as solar protection, contribute to the acoustics and open as smoke vents should fire break out,” explained the firm.

Benthem Crouwel Architects, Den Haag Centraal station, Hague railway roof, diamond shaped roof, glass roof, architecture, amsterdam train station, train station design, architecture, green design, sustainable design,

The new train station, which replaced a former 1970s structure, was designed to be easy-to-use by visitors to the city and daily commuters, “All modes of transport, as well as retail and hospitality areas, can be taken in at a glance,” said the firm. “The design provides a natural and flexible organisation of traffic flows.”

+ Benthem Crouwel Architects

Via Dezeen

Photography by Jannes Linders