NBBJ, no shadow tower, shadowless towers, skyscrapers, tower design, natural lighting, reflective facade, concave facade, London, concept design, green architecture

The design is based on the idea of using concave reflective surfaces adapted specifically to the sun’s path in the sky. An algorithm unique to the buildings’ location was used to utilize the sun angles on the Greenwich Meridian. The concave surfaces don’t reflect sunlight as a magnifying glass, but reflect the light pane by pane instead, diffusing the light. According to the architects, this technique can reduce shadows by about 60%.

Related: PPAG Architects Rework a Vienna Restaurant into a Labyrinth of Reflections

Sunlight is redirected to the space between the towers, while there are still some shadows on the north side.
The two structures would function as mixed-use buildings, with residential units located on the higher stories and commercial content at the base. They are meant to be located in London’s Greenwich peninsula, but the architects claim that similar designs can be developed anywhere in the world.

+ NBBJ

Via HUH Magazine