Slovenian firm Styria Arhitektura worked pure architectural magic by transforming a 150-year-old hay barn into a gorgeous contemporary home. After carefully gutting the old barn, the architects salvaged as many materials as they could to create an amazing residence that preserves the building’s traditional vernacular.

Styria Arhitektura, Vrhe House, barn renovation, ambienti, barn homes, green renovations, barn renovations, interior design, wood architecture, slovenian architecture, locally-sourced materials, green barn renovations, green design, barn design, loft designs, moveable walls, sliding walls, repurposed materials, repurposed barns,

Although the existing structure was almost completely dilapidated on the inside, the architects decided to retain as much as the barn’s original materials as possible to “preserve the cultural heritage of the Slovene countryside”. They began the ambitious process by organizing the structural details, such as wooden beams and oak nails, to be repurposed in the finished design, now reborn as the Vrhe House.

Styria Arhitektura, Vrhe House, barn renovation, ambienti, barn homes, green renovations, barn renovations, interior design, wood architecture, slovenian architecture, locally-sourced materials, green barn renovations, green design, barn design, loft designs, moveable walls, sliding walls, repurposed materials, repurposed barns,

Styria Arhitektura, Vrhe House, barn renovation, ambienti, barn homes, green renovations, barn renovations, interior design, wood architecture, slovenian architecture, locally-sourced materials, green barn renovations, green design, barn design, loft designs, moveable walls, sliding walls, repurposed materials, repurposed barns,

Related: Architects transform an old hay barn into a stunning minimalist home

To rebuild the structure as a home, the architects decided to shift the location to a more appropriate “landscape coordinated base” that would give the home more stability. The new home, which retains the original barn shape, is situated on the same expansive meadow, but with an improved orientation. A large, bright living space now sits over a half basement, nestled into the landscape.

Styria Arhitektura, Vrhe House, barn renovation, ambienti, barn homes, green renovations, barn renovations, interior design, wood architecture, slovenian architecture, locally-sourced materials, green barn renovations, green design, barn design, loft designs, moveable walls, sliding walls, repurposed materials, repurposed barns,

Styria Arhitektura, Vrhe House, barn renovation, ambienti, barn homes, green renovations, barn renovations, interior design, wood architecture, slovenian architecture, locally-sourced materials, green barn renovations, green design, barn design, loft designs, moveable walls, sliding walls, repurposed materials, repurposed barns,

Although the exterior pays homage to the rural vernacular of the area, the interior of the home is thoroughly modern. A minimalist interior design theme runs throughout the home, which is enhanced by the exposed ceiling beams and other wooden features. The architects clad the interior of the home’s wooden frame with glass panels and installed a large skylight in the ceiling to let in as much natural light as possible throughout the home.

+ Styria Arhitektura

Via Ambienti TV

Photography by Miran Kambič

Styria Arhitektura, Vrhe House, barn renovation, ambienti, barn homes, green renovations, barn renovations, interior design, wood architecture, slovenian architecture, locally-sourced materials, green barn renovations, green design, barn design, loft designs, moveable walls, sliding walls, repurposed materials, repurposed barns,

Styria Arhitektura, Vrhe House, barn renovation, ambienti, barn homes, green renovations, barn renovations, interior design, wood architecture, slovenian architecture, locally-sourced materials, green barn renovations, green design, barn design, loft designs, moveable walls, sliding walls, repurposed materials, repurposed barns,