Round building offer many advantages in terms of sustainability and resilience, so it’s no surprise to see disaster-prone communities turning to the curved architecture. Fournier Rojas Arquitectos recently created a beautifully round community center for the small Costa Rican town of El Rodeo de Mora. The center, which was primarily built with locally-sourced and donated materials, will provide the economically disadvantaged area with an adaptable space for hold community events and a shelter during natural disasters.

Fournier Rojas Arquitectos, centro communtario, costa rica, circular homes, round homes, El Rodeo de Mora community center, social housing, social design, community center design, humanitarian design, natural materials, locally-sourced materials, green materials, resilient design, sustainable design

El Rodeo de Mora is rural community located in hot and humid central Costa Rica, which sees extended periods of heavy rainfall. These conditions, along with poor construction, caused the community’s existing center to deteriorate over the years. When Fournier Rojas Arquitectos stepped in to work pro bono on the project, they focused primarily on constructing a building that would be sustainable and durable granted the tropical climate.

Fournier Rojas Arquitectos, centro communtario, costa rica, circular homes, round homes, El Rodeo de Mora community center, social housing, social design, community center design, humanitarian design, natural materials, locally-sourced materials, green materials, resilient design, sustainable design

Related: Villa Nyberg: A Passive Swedish Prefab with a Cool Circular Floorplan

They based the design layout on the needs of the community – it offers a kitchen, toilets, a storage facility and amenities for the local soccer team – but they were also working within the challenges of the location itself. Costa Rica has strict regulations in place to reduce damage from earthquakes, and the architects built the center (which can hold up to 100 people) on high ground to protect it from flooding.

Fournier Rojas Arquitectos, centro communtario, costa rica, circular homes, round homes, El Rodeo de Mora community center, social housing, social design, community center design, humanitarian design, natural materials, locally-sourced materials, green materials, resilient design, sustainable design

Using local materials, many of which were donated, the architects managed to keep the cost down to less than $250 USD per square meter. At the heart of the center is an adaptable circular room, whose exterior is made of clay ventilation bricks – a common material of choice for tropical environments. Not only did the round design help cut down the cost in terms of materials needed, but the circular layout provides natural air circulation. The entire building sits on reinforced concrete columns.

Eight pitched roofs made from lightweight fiber-cement sheets make up the building’s canopy, which extends out past the circular volume, further providing shade and protection from the elements. The “layering” style of the roof was strategic to further optimize the building’s natural ventilation.

The design has won an award from the WAC (World Architecture Community, May 2015) and a Special Mention in S.ARCH AWARDS (May 2016).

+ Fournier Rojas Arquitectos

Via Archdaily

Photography by Fernando Alda