Ana Lisa

Artech's Striking Geometrical Lanyang Museum Rises from the Shores of Taiwan

by , 08/13/13

Artech, slope, Lanyang Museum, taiwan, glass, natural light, cuesta rock, rise, Architecture, Daylighting

With a total floor area of 425,000 square feet, the Lanyang Museum was designed to reflect the unique history, culture and landscape of the area. It was built alongside a wetland that was once home to the Wushih Port. In addition to reconstructing the harbor’s history, the museum also introduces Yilan’s rich wetland ecology as a part of an outdoor exhibition.

The Taiwanese museum’s striking slope geometry was inspired by the cuesta rock formation, a natural occurrence commonly found on the coast. The building consists of interlacing solid and glass volumes, with the solid areas reserved for exhibition and administrative spaces. The building’s glazed volume shelters the main lobby and restaurant area and brings plenty of natural light to the interior.

+ Artech INC

Via AAS Architecture

Photos by Jeffrey Cheng and Chi-Yi Chang

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?