Omar Gandhi, OSB, plywood, Moore Studio, Nova Scotia, Canada, Canadian architecture, industrial fixtures, concrete flooring, nova scotia vernacular, clerestory window, natural light, wood cabin, cabin, artists retreat, artist studio

Clad in vertical timber, the Moore Studio is topped with an asymmetrical seamed aluminum roof. Although the gabled roof was initially designed in the simple vernacular form commonly found in Nova Scotia, that form shifts upwards on the eastern side to make room for a long clerestory window that floods the upper floor with natural daylight. That distortion in the roof shape is matched in the angled lines of the natural bank the house is built onto.

Related: Minimalist Light-Filled Photographer’s Glass Studio Offers Beautiful Lakeside Views in the Canadian Shield

Omar Gandhi primarily used soft, untreated plywood and OSB to line the interior of the house, thus keeping drywall to a minimum. Concrete flooring, industrial fixtures, and stainless steel splash backs further emphasize the rawness of the interior palette. The ground floor comprises the main living spaces and includes a double height kitchen and dining space, a living room, and two bedrooms with bathrooms. Two artist studios are located on the upper floor. Local contractors Mike Burns and Adam Smith at MRB Contracting built the house.

+ Omar Gandhi

Via Dezeen

Images via Omar Gandhi