Gallery: Atelier CMJN Unveils Plans for Sustainable Great Fen Visiting ...

 

Atelier CMJN recently unveiled plans for the new Great Fen Visitor Center, a wooden sustainable structure set halfway between the wetlands and dry lands in Cambridgeshire, UK. The organic shelter is made from locally sourced wood and takes advantage of wind power, a water heat pump and rainwater collection.

Atelier CMJN‘s Great Fen Visitor Center opens up to the surrounding environment. It’s designed to show visitors how the landscape and water levels change, connecting them with this special rhythm of live. Heating will be produced by a water heat pump, an eolic turbine will generate clean electricity, and rainwater will be collected in a central reservoir.

The furniture inside is minimal and designed to adapt to change like the building itself. The architects state: “There are so many things that we cannot predict about the future that creating a fixed building or landscape in this type of environment would prove a waste of time. Such a project needs to be fully adaptable to this unpredictable environment.”

+ Atelier CMJN

Via Arch Daily

Photos by Atelier CMJN

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home