ATÖLYE Labs, cargotecture, shipping containers, repurposed shipping containers, iDEEGE Technopark, iDEEGE Technopark by ATÖLYE Labs, cargotecture tech campus, natural ventilation, repurposed materials,

Open to both Turkish and international companies, the 1,000-square-meter tech campus was created to spur research and development in sectors from biotechnology to software in a collaborative environment. ATÖLYE Labs’ site-specific design with created in just nine short months from conception to final construction. The placement of the container modules maximized north-south exposure and interaction among users. The containers also features exposed beams and columns, electrical trays, and other visible technical details for easy dismantlement and modification over time.

ATÖLYE Labs, cargotecture, shipping containers, repurposed shipping containers, iDEEGE Technopark, iDEEGE Technopark by ATÖLYE Labs, cargotecture tech campus, natural ventilation, repurposed materials,

Related: Cargotecture transforms a San Francisco parking lot into a lively village

In addition to the repurposed shipping containers, the project also reused the existing foundation of a demolished building. Surrounding vegetation, shading devices, green walls, solar-coated southern windows, and natural ventilation help keep cooling costs to a minimum. The container buildings are organized around an inner courtyard with modular seating options. To create visual interest, the architects arranged the containers in different layouts and used a diverse materials palette that mainly comprises natural materials such as cork, local stone, and wood wool.

+ ATÖLYE Labs

Via ArchDaily

Images via ATÖLYE Labs