green design, eco design, sustainable design, Andrew Burges Architects, Pittwater House, Beach House, timber shade facade, Sydney Australia

The Pittwater House’s floor plan is divided into pavilions, one addressing the beach and the other facing the street or “front” of the home. Either side is connected with a sprawling double-height room that also houses the common areas of the kitchen and dining room, created to bring the multi-generational family together.

Related: TAKT’s Tiny Copper-Clad Beach Retreat House Captures a Modern Industrial Aesthetic

The beach front façade was inspired by the many boats that pass in the nearby harbor. Using a simple rope and pulley system, the timber screens can be opened and closed individually. The three panels on the ground floor can be opened to directly connect the interior with the grassy yard that leads to the beach. The three upstairs panels open to a deep patio off the master bedroom that overlooks the water. Each panel is made from recycled tallow wood, keeping the timber harmonious with the local landscape.

The versatile house allows the family to reduce its energy use, while also connecting with their magnificent natural surroundings.

+ ABA Architects

Via Architizer