AVCI Architects, SUMMA, office building, green office, green renovation, facade design, green facade, LED lights, open plan layout, Istanbul, Turkey, natural ventilation, aluminium

The architects introduced cellular open-plan spaces to the interior, with a central core utilized for reception areas and meeting rooms. Instead of placing a flat dropped ceiling throughout the spaces, the architects maximized the existing ceiling heights and introduced concealed LED strips for lighting. The main entrance to the offices and the parking lot are placed at opposite ends, with a small café/shop unit in the middle to enliven the streetscape in front of the building.

The brief included a two-floor parking lot requirement that uses a mechanical car stacking system on both the entrance level and the first floor, which was wrapped in large-scale louvers of corten steel, backed by a finer grain of anthracite-colored open aluminum vertical louvers. At the roof canopy level, a thick metal-clad line starts wrapping around the corten steel facade, forming a clear “base” to the composition.

Related: LEED-certified TMB Headquarters raises the bar for the construction industry

The skin of the building is further articulated by pushing back a triangulated earthquake-strengthening bay into a recess that flows through to the second-floor terrace. On all other façades, a more modest skin is applied with an articulated render finish over insulation, to bring the building up to energy standards.

+ AVCI Architects

+ SUMMA