Ball-Nogues Studio, Coachella, Coachella pavilion, Pulp pavilion coachella, pulp pavilion, organic jute rope, reclaimed paper, compostable pavilion, pulp, recyclable pavilion, post consumer waste

Ball-Rogues described the 20-foot-tall Coachella Pulp Pavilion as “an architectural experiment in material composites using reclaimed paper.” The designers built the temporary structure by covering the column and canopy framework with organic jute rope. The team then sprayed a mix of paper pulp, water, pigment, and adhesive onto the twine latticework—10 to 12 layers worth—to strengthen the frame. The desert’s hot and dry climate helped speed up the curing process.

Related: Paper Pulp Task Lamp is Biodegradable and Compostable

The pavilion columns were raised on timber bases that doubled as seating. Lighting set into the base projected multicolored lighting onto the canopy. The compostable pavilion was built on site at Coachella Valley in five-and-a-half weeks. “Unlike fiberglass or carbon fiber composites that incorporate plastic,” write the architects, “the Pulp Pavilion can be recycled or composted after the festival’s conclusion.

+ Ball-Nogues Studio

Via Dezeen

Images via Ball-Nogues Studio Facebook