Gallery: Studio Fuksas Unveils High Line-Style Elevated Park for Rail S...

 
Both sides of the track will be planted extensively with trees and greenery, improving air quality while doubling the green space in the area.

The the city of Bari launched a redesign competition to transform the railway site into a more pedestrian and environmentally friendly area. Drawing inspiration from projects like New York City’s High Line Park, the proposal seeks to unite the city that the railway cuts through.

Monras and Fuksas’ winning design connects the areas segmented by the train by creating a common thread – the elevated park/promenade. Aside from creating new green space, the park also offers residents and visitors views of the city and the nearby sea without disturbing the railway track below. A bike path will line the elevated park, opening up another avenue for eco transportation.

Both sides of the track will be planted extensively with trees and greenery, improving air quality while doubling the green space in the area. Along the project, existing buildings will be repurposed into cultural and arts centers, as well as administrative offices, theaters, a library, and exhibition space. Each building in the proposal will act as a cultural invigorator, revamping the music and arts of Bari.

+ Jordi Henrich

+ Studio Fuksas

Via Dezeen

Images ©Studio Fuksas and ©Mentnafunangann

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?