Gironella elevator, Carles Enrich Architects, perforated brick, traditional architecture, natural ventilation, Spanish architecture, historic buildings, glass and brick, brick architecture, green architecture, public plaza

The elevator is located at the foot of the fortress and connects the old town with the modernized urban area, divided by the Llobregat river. The old town was once only accessible via a steep and uneven staircase, making the daily commute between two neighborhoods difficult, especially for the elderly and families with kids. By building the elevator, the connectivity between two parts of the town was enhanced, boosting social inclusion and activating the public square situated at the foot of the fortress.

Related: XPIRAL’s Renovated Nautical Club in Spain Looks Like a Ship Under Construction

Gironella elevator, Carles Enrich Architects, perforated brick, traditional architecture, natural ventilation, Spanish architecture, historic buildings, glass and brick, brick architecture, green architecture, public plaza

The perforated walls of the elevator provide natural ventilation and allow users to observe the surroundings throughout the journey. “The choice of this enclosure material responds, on the one hand, to its role as a solar filter, offering porosity, light entrance and ventilation to the elevator case,” said Carles Enrich.

Gironella elevator, Carles Enrich Architects, perforated brick, traditional architecture, natural ventilation, Spanish architecture, historic buildings, glass and brick, brick architecture, green architecture, public plaza

While most architects tend to design elevators using almost exclusively artificial materials and glass, Enrich’s approach was more conscientious and proves that even the most utilitarian architectural elements can be contextual and compatible with traditional architecture.

+ Carles Enrich Architects

Via Dezeen

Photos by Adrià Goula