embodied footprint, solar gain, korten steel, weather steel, concrete,Bridge House, Marin County, Stanley Saitowitz, green design, sustainable design, eco design, passive design,

All of the bedrooms in the Bridge House are situated on the lower floor, which faces south towards a breathtaking landscape. This section of the home is also carefully shaded in order to mitigate excess solar gain. The living areas are situated on the north-facing upper level, which is glazed to allow an optimum amount of sun penetration year round.

Apart from the korten steel facade, which will give the house considerable longevity, Saitowitz did incorporate concrete into this project’s design. But the high embodied footprint associated with that material choice is offset by having relatively little site disturbance. The home is consistently 22 feet wide, giving it the appearance of a hovering bar in this beautiful California valley.

+ Stanley Saitowitz

Via Design Rulz