RAU architects recently completed Alliander in Duiven’s new head office, a beautiful plus energy building filled with natural light and lush vertical gardens. The large-scale complex houses 1,550 workers and was constructed through the renovation of existing buildings and the construction of a new 21,858-square-meter extension. The Alliander in Duiven headquarters is the first Dutch renovation project to received the BREEAM-NL outstanding sustainability certificate.



RAU architects, Alliander in Duiven, Alliander in Duiven by RAU Architects, BREEAM-NL, green renovation, vertical gardens, BREEAM, green wall, natural light, energy plus architecture, reader submitted content

Interconnectivity was the main principle for the design and applies for all its parts and works on all levels. The existing buildings, which were composed of different blocks, are respected and integrated into the new design: up to 83% of the existing constructions remain. A large atrium covered by an iconic roof connects the six different volumes visually, programmatically as well as logistically, and creates an “in between” space where employees and visitors can meet. Large skylights are placed on the curved roof in order to increase the amount of daylight in the atrium and the façade is fully built of glass, creating a strong link with the landscape, contributing to a healthy and inspiring workspace.

RAU architects, Alliander in Duiven, Alliander in Duiven by RAU Architects, BREEAM-NL, green renovation, vertical gardens, BREEAM, green wall, natural light, energy plus architecture, reader submitted content

Efficiency and effectiveness are guiding principles throughout the design. In intervention, material use, footprint, costs and burdening of the environment. In return, functionality, comfort, innovation, identity and a positive impact on society are achieved. The building complex provides more energy than needed, which can be used by “neighbors” in the surroundings through the Smart Grid, starting a Green Alliance in the community. The design of the building optimizes the use of energy, the design of the roof stimulates natural ventilation, and the atrium becomes a “second skin” for the closed volumes, creating an in between climate.

Thanks to the use of solar panels and underground water for thermal storage, it is also CO2 neutral. The solar panels are placed in the parking as shading and protection for the cars, giving them a double function. Since these were placed first, it was possible to achieve an energy positive building site for the first time in the Netherlands.

The consortium for the Design & Build of Alliander in Duiven consists of Rau Architecten, VolkerWessels Vastgoed, Fokkema & Partners, Innax, Kuiper Compagnons, Van Rossum R.I., Boele&vanEesteren, Homij and Turntoo.

Photo credits: Marcel van der Burg, Thomas Heye (construction site photo)

+ RAU architects


The article above was submitted to us by an Inhabitat reader. Want to see your story on Inhabitat? Send us a tip by following this link. Remember to follow our instructions carefully to boost your chances of being chosen for publishing!