Lucy Wang

Beautiful Foothills House Showcases Passive Solar Design in the New Zealand Countryside

by , 02/11/14



foothills house, new zealand, passive solar, Stratchan Group Architects, Whangamarino Wetlands, rainwater collection, Waikato landscape, angled roof, interior courtyard, thermal mass, glazed walls,

The Foothills House was constructed using durable, mostly unfinished materials such as coated steel, zinc, stone and concrete masonry for a raw and natural look that blends in with the surrounding Waikato landscape. Natural stack bonded concrete blocks form the base of the building and highly glazed walls that hold up the angled roof maintain both strong insulation and spectacular views out to the countryside. The low slung steel structured lightweight roof is angled to absorb the thermal mass of the winter sun for passive solar heating and is positioned to allow cold south winds to flow overtop the building envelope.

The house is divided into two elongated shed-like pavilions linked by an internal garden courtyard, with the upper portion consisting of the private bedrooms and the lower portion comprised of the living areas. An onsite rainwater collection and treatment system will provide potable drinking water and irrigate the house’s gardens in both its outdoor and interior courtyards.

+ Stratchan Group Architects

Via Contemporist

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home