green roof, Paul Bernier, Lac Grenier, House on Lac Grenier, House on Lac Grenier by Paul Bernier, Montreal, timber house, cedar, cedar clad architecture, cedar clad house, timber architecture, cantilever, hickory units, daylight, natural lighting, patina,

Entirely clad in vertical cedar slats of varying widths, the primarily single-family home is sited between a stream on the south end and a steep slope on the north side. The openwork wood facade conceals a weatherproofing membrane and will develop a beautiful gray patina over time. The angular building opens up to views of the outdoors and natural daylight through glazed sections, the largest of which are along the south facade. The north end is punctuated by smaller openings that bring the gentle sounds of the stream indoors.

green roof, Paul Bernier, Lac Grenier, House on Lac Grenier, House on Lac Grenier by Paul Bernier, Montreal, timber house, cedar, cedar clad architecture, cedar clad house, timber architecture, cantilever, hickory units, daylight, natural lighting, patina,

Related: Architects packed five levels into this ‘two story’ alpine home in Germany

In contrast to the timber facade and rugged surroundings, white walls and polished cement floors dominate the interior. Built-in hickory units, such as the storage units and kitchen island, are used as sculptural accents to bring warmth to the interior and relate it to the outdoors. The garage and bedrooms are tucked away towards the north end of the house, while the open-plan living room, dining area, and kitchen are located on the south side in a generously glazed space that cantilevers over a slope. Residents also have access to a cozy “treehouse-like” reading room located upstairs above the green roof that serves as a quiet respite and overlooks the landscape.

+ Paul Bernier

Images via v2com, © Adrien Williams