TAMassociati, architecture,ZUMTOBEL Group Award 2014, hospital design, the world’s most sustainable hospital, african hospital design, NGO Emergency,sustainability, sustainable design, sustainable hospitals, sustainable materials,

According to the jury, the Pediatric Center is an “exceptional” work, which “combines the highest aesthetic standards with the adoption of innovative and more efficient solutions for resource exploitation, greater environmental care, and the establishment of better life conditions.”

Related: The Biggest Hospital in North America to Feature a Green Roof with Medicinal Herbs

The pediatric health care center is found on the outskirts of Port Sudan, in a poverty-stricken area with a large concentration of refugees. The clinic is one of the few health centers in the area and provides free health care to all children. Specifically, the hospital was built on commission by the Italian NGO, Emergency, an organization that provides free medical and surgical treatment to the civilian victims of war, land mines and poverty.

The one-story building is equipped with three outpatient clinics, a 14-bed hospitalization ward, a four-bed sub-intensive care ward, a dispensary, diagnostic exams space and general service areas. In addition to the main health care function of the clinic, the architects’ design  layout provides a public place for the kids to play and to organize community activities. The garden area is irrigated by a natural waste water treatment system.

Related: Solar-Powered Salam Cardiac Centre is a Shipping Container Medical Facility in Sudan

In order to give the hospital a stable and efficient foundation, various sustainable features were implemented. Using a blend of modern and traditional technology worked for the sustainable integration, especially considering the region’s extreme climatic and social conditions.

For temperature control and air flow, the building uses a natural ventilation treatment called badgir that produces a building-wide system of mechanical cooling to reduce energy costs. According to estimates, the Iranian-influenced badgir system cut electricity consumption for the project by about 70 percent. Additionally cutting costs is the building’s secondary metal roof that protects from direct solar radiation and creates an optimal ventilated air flow between the two buildings.

According to the Zumtobel organization, the hospital design is the epitome of only sustainable and compassionate design, “The result involves the use of new and old technologies for cooling, air treatment, recycling, reallocation of local materials, landscape design and energy saving in an innovative attitude to perform architecture and sustainability in beauty.”

+ TAMassociati

+ Zumtobel Organization