Tennent + Brown, Ngunguru House, New Zealand, forest canopy, bush camp house in New Zealand, coastal New Zealand, sustainable homes in New Zealand, green homes in New Zealand, eco architects New Zealand, natural light, passive solar design, green design, eco-design, daylighting, on-site wastewater treatment, rainwater harvesting homes

Arranged with a central hall linking various single-story rooms, the home sits on a pre-leveled plot of land with enviable views. Built with sustainably-sourced materials, the home is also organized to ensure optimum use of winter sun to keep winter days warm and yet manages to incorporate enough natural ventilation to mitigate the affect of deadening summer temperatures.

Spanning the home’s core is a striking, latticed canopy that acts much like a canopy of trees in the forest. It provides shade, looks great, and also dapples incoming sunlight, creating a lovely array of shadows on the interior. At night, artificial lights create the same effect! Further lessening its environmental impact, the home has rainwater harvesting barrels throughout the property and waste water is treated on site.

+ Tennent + Brown Architects

Via Arch Daily

Images © Paul McCredie