Place des Gens de Mer, Bourgeois / Lechasseur architectes, public space, gathering spaces, Canada, cedar, plywood building in Canada, revitalization, green architecture

The project. located in a village in the Magdalen Islands, Canada, is part of a larger initiative to build a series of public spaces on 12 panoramic sites. It pays tribute to the workers at sea and reinvigorates an otherwise inaccessible area. An openwork wooden stockade surrounds the site to guide passersby and provide privacy.

Place des Gens de Mer, Bourgeois / Lechasseur architectes, public space, gathering spaces, Canada, cedar, plywood building in Canada, revitalization, green architecture

Related: Canada’s Gorgeous Green-Roofed VanDusen Botanical Garden Visitor Centre Now Open to the Public

The entire project comprises a service wing, a belvedere, a public market zone, a stage and an agora. Undulating elements represent a stormy sea, while the oscillating wooden counters and benches represent the docks. Interactive terminals and signs educate the visitors on the history of the site. A poem by a local artist contributes to the storytelling quality of the project. The architects used eastern cedar and marine plywood for their resistance in saline environment.

+ Bourgeois / Lechasseur architecte

Via v2com

Photos by Adrien Williams