Våler church, wooden church, Norway, design competition, Espen Surnevik, green church, plywood, bay windows, green architecture, heart pine, wooden interior

The competition attracted a record number of proposals – it was one of the largest ever international competitions in Norway, with 239 entries from 23 countries. Espen Surnevik’s winning design envisioned a building with a rectangular layout and four oriels pointing north, south, east and west, referencing the old cruciform church. The new church is placed on the existing processional axis, and clad in straight board of heartwood pine, reflecting the local forest landscape.

Våler church, wooden church, Norway, design competition, Espen Surnevik, green church, plywood, bay windows, green architecture, heart pine, wooden interior

Related: Contemporary Stave Church Rises like a Pointy Wooden Crown in Norway

The interior is clad in birch plywood. The towers mark the main liturgical spaces, the church hall and the baptistery, rising from a common cast concrete plinth, the “bedrock” of the church. A memorial dominating the old graveyard preserves the memory of the old church and outlines its form.

+ Espen Surnevik

Via World Architecture News

Photos by Rasmus Norlander