YLAB has renovated an aging 130 square meter apartment in the heart of Barcelona’s Gothic Quarter into a beautiful modern home. The original space is composed of a sequence of bright and spacious rooms connected by large arched openings, with balconies along the façade and an inner courtyard. Original features are maintained such as traditional Catalan ceilings with wooden beams and vaulted arches, as well as exterior carpentry with wooden shutters. The project is based on a reinterpretation of the existing spatial structure of different rooms with differentiated uses and atmospheres, redefining the assigned uses and functions and creating new spatial and visual connections without allowing the traditional elements to predominate. The aim is to create a peaceful environment which allows its young owner privacy and a work place, while creating a social meeting place for meals and parties.


Photos by Jordi Canosa