AGORA Cancer Research Center by Behnisch Architekten, Swiss Institute for Experimental Cancer Research, cancer center architecture, AGORA by Behnisch Architekten, ISREC architecture

The sculptural AGORA building will connect to an existing ISREC building on one side and sensitively respond to the surrounding landscape. Transparency is a major theme of the design, from the glazed skin that allows views inside, to the Cancer Research Center’s public level, called the agora. The building’s programmatic areas offer a high level of flexibility so that they can be changed as needed in the future.

AGORA Cancer Research Center by Behnisch Architekten, Swiss Institute for Experimental Cancer Research, cancer center architecture, AGORA by Behnisch Architekten, ISREC architecture

Related: Behnisch Architekten Wins Competition for New Green-Roofed Agora Cancer Research Centre in Switzerland

“Spatial qualities, directly perceived through daylight, proportion and materiality, should be equally visible in public areas and in the highly technical laboratories,” write the architects. “Interdisciplinary communication and disciplinary communication are both central to successful research and are evident in the organization of the floor plans.” In addition to natural daylighting and climate control, the AGORA building will also use renewable and existing energy systems on site for a reduced environmental footprint. The building is slated for completion in 2017.

+ Behnisch Architekten

Via ArchDaily

Images via Behnisch Architekten