Tafline Laylin

Bernardo Bader's Dainty Timber Home in Austria Has a Green Lung on the Inside

by , 01/24/13
filed under: Architecture, gallery



Austria, Bernardo Bader, timber home, wooden home, central courtyard, home with a green lung, green design, sustainable design, eco-design, daylighting, natural ventilation, tree in the center of the house, louvers, Vorarlberg

Just 500 square meters, the plot on which this single family dwelling was placed lies between existing development and a green belt that is surrounded by heavily trafficked areas. In such an environment, a bit of privacy goes a long way, as does a good, healthy natural aesthetic. Which is partially why Bernardo Bader opted to place the home’s green lung away from public view.

A double storey home with most of the public functions located on the lower level, the timber house has an upper terrace that is wrapped around the green courtyard. Most of the private areas are also directed to this refreshing space, making it both the home’s lung and green heart. The slatted facade promotes natural ventilation and floor to ceiling glazing allows plenty of daylight to reach all corners of the home and solar gain to keep it warm in winter.

+ Bernardo Bader

Images courtesy Bernardo Bader

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >