Bjarke Ingels Group, Battersea Power Station, Malaysia, public square, BIG, England architecture, limestone, sandstone, reclaimed building materials, old factory

The project is helmed by a Malaysian development consortium and it was inspired by Malaysia’s landscape and geology – it resembles the caves of Gunung Mulu National Park in Sarawak, East Malaysia. It is expected to be finished in limestone, granite, marble, sandstone, gravel and dolomite – including reclaimed material from the Battersea Power Station’s chimneys.

Related: BIG Unveils 20-Year-Plan to Transform the National Mall

The design of the square was developed by BIG and structural engineers AKT II, lighting specialists Speirs + Major and the artist Jeppe Hein. It merges architecture, urbanism, media design and landscape in a configuration that pays homage to Malaysia‘s industrial heritage.

+ Bjarke Ingels Group

+ Speirs + Major

+ Jeppe Hein

Via Dezeen