1200 Intrepid by BIG, BIG Philadelphia architecture, BIG architecture in the U.S. LEED Gold office building, Philadelphia Navy Yard architecture, 1200 Intrepid Philadelphia Navy Yard, ship-inspired architecture, periscope building

Located at the Navy Yard Corporate Center, the four-story office building design was shaped by Robert Stern’s 1,200-acre Navy Yard master plan of rectangular city blocks and James Corner Field Operations’ award-winning circular Central Green Park. The building’s double-curved facade bows inward on two sides in reference to the docked battleships nearby and to respond to the “shock wave” of the park’s circular running track. In addition to the maritime-inspired facade, a functioning periscope is inserted in the heart of the building to project views of the Navy Yard basin into the center of the elevator lobby and to bring in additional natural light.

1200 Intrepid by BIG, BIG Philadelphia architecture, BIG architecture in the U.S. LEED Gold office building, Philadelphia Navy Yard architecture, 1200 Intrepid Philadelphia Navy Yard, ship-inspired architecture, periscope building

Related: James Corner Field Operations designs an iconic circular park for the Philadelphia Navy Yard

“In many cases, architects design big, boxy buildings that could be placed anywhere and don’t connect directly to the site,” said Kai-Uwe Bergmann, AIA, RIBA, Partner, BIG. “You would really be hard-pressed to place 1200 Intrepid anywhere else, due to how it connects with its surroundings. Our commission involved creating a speculative office building, for which no tenants were committed. The key challenge here was to create a reason for tenants to be here with the constraint of a stringent budget.”

1200 Intrepid by BIG, BIG Philadelphia architecture, BIG architecture in the U.S. LEED Gold office building, Philadelphia Navy Yard architecture, 1200 Intrepid Philadelphia Navy Yard, ship-inspired architecture, periscope building

Liberty Property Trust developed the 92,000-square-foot LEED Gold building. Precast concrete panels of varying sizes clad the exterior in a basket-weave pattern. The panels were locally manufactured using locally sourced materials that include recycled and recyclable content to reduce construction waste.

+ Bjarke Ingel Group

Images via Bjarke Ingel Group